Litouwen

Litouwen

donderdag 22 september 2016

Dag 7: Estland met Tallinn.

Laatste volledige dag in Estland.
Dat de herfst begonnen is, hebben we vandaag ondervonden. De temperatuur is een pak minder dan de vorige dagen, een sterke wind is opgestoken en donkere dreigende wolken. Maar, we hebben meeval. Tijdens de voormiddag, wanneer we de stad bezoeken, bleef het droog. Tijdens ons middagmaal, viel de regen met bakken uit de lucht. Daarna terug droog. Buiten wat natte voeten, geen hinder ondervonden van de regen.
Oud kasteel, Toompea-kasteel uit lang vervlogen tijden, 1219.
Ontdekking van de oude stad.
Het is Nikolaj die ons vandaag door Tallinn rondleidt. Het is dan al de 5de lokale gids op onze rondrit doorheen de Baltische staten. Een Est, kind van Russische ouders. Als bezoeker van Tallinn in Estland wandel je letterlijk over een cadeau uit het verleden. In de middeleeuwen mocht je hier pas de stadspoorten passeren als je ten minste 1 kei meebracht. De nu zo karakteristiek straatjes zijn met deze stenen gelegd. De ommuurde stad heeft zijn karakteristieke uiterlijk, een combinatie van geplaveide straatjes, pakhuizen en fraaie koopmanshuizen, te danken aan de Hanzetijd. 
Het oude centrum dat dicht bij de kust ligt, bestaat uit twee delen: de Toompea, bovenstad, en de benedenstad. De rondgang begint bij een heel oud kasteel.
Op 20-08-1991, de tanks werden gestopt door stenen zoals deze hier op de foto.
Vervolgens een massieve enorme steen die in 1991, bij de militaire coup in Moscou, de tanks konden tegenhouden. Vervolgens langs het parlement. Hier wordt vandaag een nieuwe president verkozen door de parlementsleden.

Alexander Nevski-kathedraal.
Deze Russische-orthodoxe kathedraal uit 1900 is een schitterend architectonisch meesterwerk. Een weelderig bouwwerk met uivormige koepels, goud en mozaïeken. Dit is een symbool van de Sovjetoverheersing en een doorn in het oog van vele Esten. Het is de meest opvallende verschijning op Toompea.
Alexander Nevskikathedraal.
Naar de grote markt.
Via de Tuin van de Deense koning via allerlei kleine straatjes naar de Grote markt. In deze tuin staan enkele merkwaardige standbeelden.
Uitzicht over de stad.
In de Tuin van de Deense koning.
Tevens een prachtig uitzicht over de stad. Op de grote markt is de oudste nog functionerende apotheek van Europa nog steeds actief.

Raadhuisplein.
Het Raadhuisplein in Tallinn is van oudsher de locatie waar alles gebeurde. Al sinds de 12de eeuw worden er markten gehouden, samenkomsten en festiviteiten. Het is het kloppend hart van Tallinn.
Raadhuis
KUMU Art museum.
Hierin ook een uurtje wat kunst bewonderd. Verder een wandeling doorheen een park tot aan het paleis dat in opdracht van Peter de Grote begonnen werd.
KUMU Art museum.
Zomerpaleis voor de 2de vrouw van Peter de Grote van Sint Petersburg.
Olympisch dorp en jachthaven.
In 1980 werden in Moskou de Olympische spelen gehouden. Vermits er in Moscou geen zee te bespeuren valt, werden de zeilwedstrijden verplaatst naar Tallinn. Een Olympisch dorp voor de weinige deelnemers wegens de internationale boycot, werd hier gebouwd.
Aan de zee waar de olympische zeilwedstrijden betwist werden.
Olympisch dorp voor de spelen van Moscou in 1980.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten