Litouwen

Litouwen

woensdag 21 september 2016

Dag 6: Van Riga in Letland naar Talinn in Estland

Riga -->  Tallinn.
Na de twee Baltische landen, Litouwen en Letland, kwam vandaag het derde Baltische land eraan: Estland. Dit is het meest noordelijke en ook het meest ontwikkelde land van de drie Baltische landen. Estland was het eerste van de drie landen die toetraden tot de Europese Unie en dat ook als eerste de Euro invoerde, in 2011.
Albert Hotel in Riga. Nu is dat een 'AC hotel by Marriott'.
Begin van de herfst.
We zijn vandaag de 21ste september. Men heeft mij vroeger wijs gemaakt dat dit het begin van de herfst is, met de dag en nacht even lang of even kort. Later zal blijken dat het op 25 of 26 september is. Wat is nu juist? Enfin, het doet er niet toe.  De afstand tussen Riga (Letland) en Tallinn (Estland) bedraagt ongeveer 350 km. En een gevuld programma, zowel door de afstand tussen de 2 hoofdsteden, en met bezoeken aan Segulda, Turaida, Pärnu en uiteindelijk Tallinn.

Het verkeer in Letland en Estland.
Bij de start van de herfst is het weder schitterend. Felblauwe lucht, een deugddoende zon en een temperatuur tussen de 16 en 20 graden. Het wegennet is in uitstekende toestand. Kaarsrechte wegen, een zeer vlak parcours, weinig verkeer en rustige chauffeurs. Alcoholgebruik in het verkeer is totaal verboden. Beroepschauffeurs: 0 %, anderen 0,1 %, de max. snelheid: 100 km/hr.

Sigulda.
Riga wordt om 08.30 uur achter ons gelaten. Na een uurtje en 52 km noordwaarts zijn we in het Gauja nationaal park aangekomen. Dit Nationaal Park is geliefd als vakantieverblijfplaats door de Letten.

Bob jij?
Het bezoek aan Segulda begint met een bezoek aan de bobsleebaan. Deze baan werd gebruikt als trainingsparcours voor het Russische en Letse bobsleeteam als voorbereiding voor de olympische winterspelen in Sochi.
Bobsleebaan.
In de zomer en begin van de herfst wordt de baan enkel als toeristische attractie gebruikt. We konden naar boven met de lift op de toren. Dan wandelend over de baan naar beneden. Dat is eens iets anders dan tegen 120 km/hr naar beneden. Om een simulatie te ervaren, de dapperste konden ook eens in een demobob kruipen.
Duwer en stuurman-remmer aan het roer.
Kasteel van Segulda.
Er zijn nog de ruïnes van het Ordekasteel met uitzicht over de vallei.
Kasteel te Segulda.
Kasteel te Segulda.
Turaida museum.
In een uitgestrekt park is er een ruim opgezet museumcomplex.
Steen dat een familie zou voorstellen.
Hier komt er een volk ter sprake dat voor mij verdrinkt tussen de vele anderen die in de historie van deze landen gepasseerd zijn, nl de Lijven. De 40 meter hoge toren geeft wel een prachtig uitzicht over de bossen en de Gauja rivier.
Toren in het parkcomplex.
Restaurant.
Het restaurant in het park voorziet voor vandaag 150 bezoekers. Ze komen uit België, Nederland, Hong Kong, Indonesië... Het toerisme begint hier ook op gang te komen. Onze plaatselijke gids voor 2 dagen verlaat ons hier en we zijn even op ons eigen tot morgenochtend in Tallinn waar er een verse gids ons zal rondleiden in Tallinn.

Estland.
Voila, 100 km verder wordt de grens probleemloos overgestoken. Geen grenscontroles hier. We zijn in Estland. Hier eveneens een prachtige snelweg, voornamelijk door de bossen. Geen stad of dorp dat moet doorkruist worden.

Pärnu
Dit stadje aan de zee wordt beschouwd als de zomerhoofdstad van Estland. Even het oude centrum doorgewandeld.
Standbeeld van iemand die gazetten introduceerde of toch iets dat er mee te maken heeft.
Gebouw, een kerk denk ik, in Pärnu.
De attractie is wel het prachtige zandstrand. Het stadje geeft een kalme uitstraling. Het heeft dan ook het mooiste en het best onderhouden zandstrand van het land.
Wandeling op het zandstrand van Pärnu.
Zandstrand te Pärnu.
Tallinn.
Na 350 km aangekomen om 18.30 aan het laatste hotel te Tallinn. De Estse hoofdstad Tallinn is de best bewaarde middeleeuwse stad in Noord-Europa.
Parcours van Riga, via Pärnu naar Tallinn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten