Litouwen

Litouwen

maandag 19 september 2016

Dag 4: Van Litouwen naar Riga in Letland

Naar Letland.
Op dag 4 hebben we de meest gekende plaatsen van Litouwen op onze lijst genoteerd. Tijd om het volgende land te bezoeken: Letland. Dit is tevens lid van Europese Unie en we kunnen zonder grenscontrole de grens oversteken. Letland heeft ook de Euro als betaalmiddel aangenomen. Het betalen is dus ook geen probleem meer. De afstand tussen Klaipeda en Riga is een 325 km. Met nog 2 bezoeken is het dus nodig om tijdig te vertrekken. Om 08.30 uur verzameling aan de autobus om verder te rijden naar het volgende land.
Hotel Amberton in Klaipeda.
Rijden in Litouwen.
Vermoedelijk heeft men hier het woord file in Litouwen nog niet ontdekt. Een mooie weg, steeds lijnrecht rechtdoor, zonder hinder. Ook geen meldingen op de gps of radio van deze hinderlijke obstakels. Het landschap is even eenvoudig, tot het eentonige toe. Hier en daar een benzinestation en in de verte enkele huizen. De rust zelve. Heerlijk om te rijden. Geen nerveuze toeterende chauffeurkes die snel snel snel met veel haast de weg voor hun opeisen.

Kruisenheuvel - Hill of Crosses.
Na een 170 km en na 2 uur 45 minuten, een 10 km voorbij Siauliau komen we aan een pelgrimsoord op een heuvel. Dit is nog een 45 km verwijderd van de grens tussen Litouwen en Letland. Op dat heuveltje staan honderdduizenden kruisen en beelden op elkaar gepakt. Ze worden gebracht door pelgrims en toeristen die met bussen vol hier heen reizen.
Op de heuvel met de vele kruisen.
Het 'Mekka van Litouwen' groeit uit zijn voegen. Grote kruisen worden bedolven door honderden kleinere. In de onvermijdelijke souvenirsshop kan men reeds voor € 1 een kruis kopen. Tijdens de Sovjetoverheersing nam het aantal kruisen snel toe, hetgeen tegen het zere been was van de communistische leiders.
Op een kruisje meer komt het er niet op aan.
De Russen hebben in hun poging tot het vormen van een atheïstische maatschappij tot twee keer toe de boel platgewalst. In 1990 beklommen duizenden mensen met kruisen de heuvel om hun onafhankelijkheid te manifesteren en sindsdien is het hek van de dam: vanuit alle landen plaatsen mensen hier grote, kleine, simpele of soms prachtig bewerkte kruisen.
Deze kruisenheuvel is momenteel een toeristische attractie geworden.
Tot 3 keer toe lieten de Russen de heuvel platwalsen. Maar telkens verschenen er ondanks het strenge verbod weer nieuwe kruisen als protest door de plaatselijke bevolking. Tegenwoordig is er geen houden meer aan. Het is nu ook een toeristische attractie geworden.

Litouwen -> Letland.
Iets voor 12.30 uur bereiken we de grensovergang tussen Litouwen en Letland. We zijn dan 215 km ver vanuit ons vertrekplaats, Klaipeda. Hier begint de internetwereld. De bus heeft supersnel wifi in de bus vanaf Letland. Mail lezen, TV opnames programmeren, de gazet downloaden, het weerbericht bekijken, sport volgen, enfin, even snel zoals thuis, en dat op de bus in Letland.

Rundälepaleis.
Na 30 km in Letland en midden een plek waar men het absoluut niet verwacht staat een barok meesterwerk, te midden van de niemandsland. Het kasteel van Rundäle. Het was het zomerverblijf van een tamelijk nietszeggende hertog van Koerland, ontworpen door de Italiaanse architect Rastelli die ook het Winterpaleis van St Petersburg ontwierp.  We hebben dan 245 km afgelegd en het is ondertussen 13.00 uur. Tijd om in het kasteel ons middagmaal te krijgen. Na een uurtje is deze karwei afgelopen en begint een bezoek doorheen het grote kasteel met 138 kamers, dit gedurende 1,5 uur.
In een van de zaaltjes van het kasteeltje.
Door een lokale gids werd van zeer vele kamers, alles tot in detail uitgelegd. Een overvloed van informatie, zodanig dat we op het einde murw geslagen waren van de vele informatie. Hele verhalen over de adellijke families, intriges, kinderen, enfin te veel om er iets van op te steken. Het belangrijkste dat ik onthoud is de rijkdom waarin de adel enkele honderden jaren zich kon in wentelen.
Rundale kasteel met 2 bezoekers uit Schoten.
Bij het verlaten van het Rundale kasteel.
Riga.
Na dit uitgebreide bezoek, gelukkig om verder naar Riga te rijden. Nog een 1,5 uur om rond 17.30 uur aan ons hotel toe te komen na een rit van in totaal 325 km. Hotel Albert in Riga. Alles in het hotel verwijst naar Einstein. De naam: Albert, password voor wi-fi: EeMC2, etc. Als afsluiting van de dag, nog een verkenning van de stad bij avond.
Klaipeda Litouwen --> Riga - Letland

1 opmerking:

  1. Zoals ze bij ons een kaarsje branden zullen ze daar een kruisken neerzetten. Enjoy letland!!

    BeantwoordenVerwijderen