Litouwen

Litouwen

zondag 18 september 2016

Dag 3: Litouwen: Klaipedia en Nida.

Klaipeda.
De lokale gidsen wisselen elkaar af. Vandaag stond om 08.50 onze 2de gids in Litouwen, Lilija, ons op te wachten. Zij zou ons deze dag in Klaipeda rondleiden. Ze heeft een uitstekende kennis en uitspraak van de Engelse taal. Het programma dat de touroperator voor ons voorzag: rondleiding doorheen de oude stad Klaipeda en het schiereiland Neringa.
Het hotel Amberton te Klaipeda: 22 verdiepingen.
Oude stad.
Klaipeda was tot enkele jaren geleden de 3de grootste stad van Litouwen, maar is nu gezakt in de ranking naar de 4de plaats, met 130.000 inwoners. De emigratie heeft vele mensen doen wegtrekken. Opvallend zijn de vele straten met nog oude kasseiwegen die er niet al te gemakkelijk bij liggen.
De Duitse invloed is duidelijk herkenbaar in de vakwerkhuizen, de rechtlijnige structuur van de straten en ook de wijk Friedrich genoemd naar de gevluchte Pruisische koning Friedrich Willem.
Onze city tour begint met een ritje met de bus langsheen het ondertussen verdwenen oude kasteel Memelburg. De oorspronkelijke naam was Memel, maar sedert 1925 wordt de naam Klaipeda ingevoerd. Een bezoek aan de onvermijdelijke shop waar men amber promoot en tracht te verkopen. Het bezoek eindigt aan het theaterplein. Hier heeft Hitler eens vanop het balkon een speech gegeven waarbij hij de annexatie van Klaipeda verklaarde.
Klaipeda: theaterplein met het standbeeld van Aennchen, met haar rug gekeerd naar Adolf H.
Koerse schoorwal of het schiereiland Neringa.
Nadat de oude stad doorkruist werd, nemen we de bus om 10.15 uur naar de Koerse schoorwal. Een ferry brengt ons naar de overkant naar het schiereiland. De overtocht duurt slechts 5 minuten om de lagune over te steken. Het schiereiland is een van de meest bijzondere natuurgebieden van Europa. Dit is dan sedert 2000 onder bescherming van Unesco om de landtong veilig te stellen. Vanuit het Russische Kaliningrad loopt deze 98 kilometer lange zandstrook helemaal door tot aan Klaipeda. Op sommige plaatsen is deze zandstrook slechts 300 meter breed en heeft een max. van 3,5 km.
Nida in de verte.
Nida.
Het is een rit van 45 km door een schitterend natuurgebied. Het schiereiland is slechts bewoond door 1650 inwoners, verspreid over 4 dorpjes samengebracht in de gemeente Neringa, een verwijzing naar een zeegodin die een gigantische hoeveelheid zand uitstrooide en zo het schiereiland vormde. We zijn hier ook aan het einde van Europa, want slechts 2 km verwijderd van Rusland.
57 meter hoge duin van de Koerse schoorwal.
Nida is de voornaamste plaats en ligt aan een 57 meter hoge duin. Dit is dan ook het attractiepunt van het schiereiland. Deze duin ligt dan ook dreigend tegen het dorpje Nida.
We zullen tot het dorpje ginder ver de duin afdalen.
In een restaurantje van Nida werd onze middaglunch opgediend. Een soep, vlees en een dessert om verder te kunnen.
Duin tegen Nida.
Tussen de duin en Nida komt men deze rare constructies tegen. 
Te Nida met in de achtergrond de fameuze duin.
Windwijzers. 
Symbolisch voor Nida zijn de prachtig bewerkte windwijzers. De vissers werden verplicht om zo'n windvaan in de top van hun boot te hangen. Elk dorp had zijn eigen windvaan om het vissersgebied af te bakenen.
Windwijzers. Ze geven wel elk een verschillende richting aan.
Tegenwoordig ziet men ze ook op de daken van de huizen en palen. Uiteindelijk werden ze ook een statussymbool. Hoe groter en fijner, hoe meer aanzien de familie van de eigenaar had.
Groep, met links de lokale gids Lilija.
Zomerhuis Thomas Mann.
De bekende Duitse Nobelprijswinnaar heeft in de nabijheid van Nida een zomerverblijf opgericht. Hier ook nog gestopt om het hele verhaal te horen vertellen.
Op de plaats van Thomas Mann zijn villa.
Hill of Witches - Heksenheuvel.
Na een kleine 20 km op de terugweg is er nog een trekpleister van de schoorwal, de Heksenheuvel. Een pad omgeven door hoge naaldbomen leidt langs 79 houten heksen, reuzen, monsters en duivels afkomstig uit Litouwse sprookjes en mythologische verhalen. Het is een tochtje van een dik uur om het hele pad op en neer af te stappen.
De houten constructies op de heksenheuvel.
Om 18.15 uur zijn we dan terug aan de ferry om overgezet te worden naar onze bestemming, het Amberton hotel.
Naar het schiereiland Neringa en het stadje Nida.

1 opmerking: