Litouwen

Litouwen

zaterdag 17 september 2016

Dag 2: Litouwen: Vilnius, Trakai en Klaipeda.

Programma dag 2.
Onze eerste volledige dag in Litouwen is al redelijk druk gevuld:

  • Kort stadsbezoek aan de hoofdstad Vilnius, 
  • Verplaatsing naar Trakai met bezoek aan het kasteel, 
  • Verplaatsing van 320 km naar de havenstad Klaipeda.

Vilnius, bezoek aan de stad van de honderd kerken.
Iedereen tijdig aan het ontbijt om op de afspraak te zijn om 08.50 uur. Vilnius is een stad van kerken. Het is onmogelijk om de kerken te ontlopen. Alleen in het centrum staan er bijna 30, in alle kleuren en stijlen. Eigenlijk een beetje zonde, want door de overvloed weet je niet dat er nog andere interessante gebouwen te ontdekken vallen. Met hele bussen worden de toeristen naar de eerste kerk gevoerd, de Sint Petrus-en-Pauluskerk.
Sint-Petrus-en-Pauluskerk.
Sint-Petrus-en-Pauluskerk.
Deze komt als eerste aan de beurt. Ze ligt een beetje buiten het oude stadsgedeelte. Het interieur ervan is rijkelijk gestoffeerd. Op een klein half uur is dit programma gedeelte dan ook afgewerkt. De lokale gids, geeft een uitgebreide uitleg over de voornaamste kenmerken ervan. Meer dan 2.000 beelden van de Italiaanse beeldhouwers versieren de kerk. Speciaal is ook de kolossale kroonluchter in de vorm van een schip. Het kunstwerk van brons en glazen kralen uit 1905 refereert aan de vissersgemeenschappen die hier en rond de rivier Neris leefden.
Kroonluchter in de vorm van een schip.
Presidentieel paleis.
Litouwen is een democratisch land met een president als grote chef. Een korte fotostop om er later nog aan te herinneren. De vlag wappert hoog in de top, als teken dat hij in het land aanwezig is en dat men er niet moet aan denken om de macht proberen te grijpen.
Presidentieel paleis.
Kathedraal met de St Casimir kapel.
Casimir is de patroonheilige van Litouwen. In de kathedraal is een 17-de eeuwse kapel gewijd aan de bijzonder gelovige groothertog die wordt gezien als Litouwers beschermheilige. Zijn relikwieën liggen in de zilveren sarcofaag. De kapel is ondergebracht in de spierwitte kathedraal. Ernaast staat er nog het standbeeld van Gediminas, de groothertog die de stad  gesticht heeft. Apart van de kathedraal is de klokkentoren die ernaast gebouwd werd. Deze toren is een geschikt afspreekpunt voor ontmoetingen.
Kathedraal en klokketoren.
Sint Annakerk.
Een van de gebouwen dat in het Balticum die zeer geroemd wordt is de Sit-Annakerk, met een zeer speciale bakstenen gebouw. De Sint Annakerk is bijzonder door de 33 verschillende soorten baksteen die zijn gebruikt. Gezegd wordt dat Napoleon deze kerk het liefst op zijn handpalm naar Parijs had willen dragen. Zijn snode plannen waren meer een wens dan werkelijkheid en het staat er nog.
Vilnius, de St Annakerk.
Bernardijnenkerk.
Aan alle mooie kerkgebouwen komt een einde. Dit is de vierde kerk voor vandaag, en hopelijk ook de laatste voor deze week. We zijn tenslotte niet op bedevaart. Het is echter wel interessant om Vilnius een beetje te ontdekken als een stad vol met religieuze gebouwen die de communistische en Stalinistische periode overleeft hebben. Toen werden deze gebouwen gebuikt als opslagplaatsen en de bevolking moest dat node ondergaan. Het is dan 10.40 en tijd voor de volgende etappe, naar Trakai.
Vilnius, de Bernardijnenkerk.
Trakai. 
We rijden met onze grote bus, (49 plaatsen voor 15 personen), een 30 km naar het westen tot Trakai. Een klein plaatsje met amper 6.000 inwoners, maar toch bijzonder attractief vanwege het eilandkasteel. Het district Trakai telt zo'n 200 meertjes. Trakai, in vroegere tijden de hoofdstad, en nu bekend om zijn kasteel op een eiland in een van de vele meren. Een grootvorst heeft eind 14e eeuw een groep Karaieten (een joodse sekte) uit de Krim gehaald. Zij werden ingezet als lijfwachten van de vorst. Er wonen nog zo'n 150-200 afstammelingen van hen in dit gebied.
Groepsfoto te Trakai met het eilandkasteel.
Eilandkasteel.
Op een van deze meertjes is het eilandkasteel gebouwd. Geen burcht in het Balticum die zo vaak op de foto is gezet. in elke toeristische gids vind met deze afbeelding terug. En terecht. Het bezoek binnen het kasteel wordt rond 12.45 afgerond om de middaglunch te nemen.
Trakai met het eilandkasteel.
Trakai, het merengebied.
Traject: Vilnius - Trakai - Klaipeda.
Karaïten
Door de gids wordt nogal uitgebreid verhaald over een kleine minderheid die nog in Trakai woont, namelijk de Karaïten. Ze vormen nog een kleine gemeenschap tot onder de 300. Er is een naar hen vernoemde straat met hun typische houten huizen. Deze zijn zeer kenmerkend. Allen hebben 3 ramen. Een voor de god, een voor hen, en nog een waarvan ik het doel vergeten ben. In het restaurant krijgen we een typisch voorgerecht van deze groep, een kubin, een soort croissant maar gevuld met vlees.
Op het binnenplein van het eilandkasteel.
Klaipeda.
De bustocht wordt voortgezet naar de 2de grootste stad van Litouwen: Klaipeda aan de Baltische zee.
Deze ligt 320 km ten westen van Vilnius. Een busrit vanuit Trakai naar Klaipeda duurt vier uur voor 290 km. Een prachtige snelweg door het land. Een zeer rustige busrit door een zeer dun bevolkt gebed. Geen dorpjes of steden. Geen bewoning noch industrie. Vooral veel bossen weilanden. Onderweg passeren we Kaunas, maar de snelweg loopt ernaast.

Hotel Amberton.
We logeren in het Amberton hotel. Een hotel met 24 verdiepingen waar we in een grote suite voor 2 nachten verblijven.

1 opmerking: