Litouwen

Litouwen

vrijdag 16 september 2016

Dag 1: Van België --> Vilnius - Litouwen.

Heenreis:
  • Schoten - Luchthaven -  09.40 - 10.45 uur. 
  • Brussel - Vilnius             13.30 - 16.30 uur.
Schoten - Zaventem
Bij de reisorganisator, De Reisspecialist uit Lier, hadden we luchthavenvervoer geregeld. Het minibusje stond stipt op de afgesproken tijd, om 09.40 uur, aan de deur. Via Deurne en Berchem, waar er nog 2 personen opgepikt werden, naar Zaventem. De afspraak: 11.00 uur in de vertrekhal van de luchthaven. Het is een groep van 12 personen + de gids Wil, plus Hugo.
De check-in dient men nu volledig zelf te doen. Geen wachtrijen daardoor, maar wel zelf te doen.
Na de check-in en de veiligheidscontrole nog wat eten en drinken in de Diamond Lounge.
Veiligheidcontrole met succes doorlopen.
De Reisspecialist heeft toegang tot deze lounge. Alle dranken, wijn, bier, softdrinks, whisky, broodjes, kranten, soep, koffie, wifi, enfin alles wat het wachten draaglijk tot zelfs aangenaam maakt.

Brussel - Vilnius
Er werd gestart met een A319 van Brussels Airlines om 13.40 richting Litouwen, hoofdstad Vilnius. Aankomst na een vlucht van 1 uur en 50 minuten, geland om 16.30 uur. Het is in de Baltische landen een uur later. 15.30 wordt 16.30.
Vilnius airport.
Brussel --> Vilnius-Litouwen
Het luchthavengebouw is niet erg groot. Wel iets groter dan Deurne. Men merkt dat er nog niet veel vluchten landen of vertrekken in Litouwen.
Airport Vilnius.
Vilnius Airport >- Hotel.
De lokale gids, Kristina stond ons op te wachten met een reuze 5* bus van 49 plaatsen voor 14 personen. De luchthaven ligt op enkele kilometers van de stad.
Onze bus voor deze week.
Stadswandeling.
De autobus dropt ons aan de oude stadspoort van Vilnius, de Dageraadpoort. Een eerste korte verkenning van een klein uurtje, van het oude stadsgedeelte.
Dageraadpoort, toegang tot de oude stad van Vilnius.
De Dageraadspoort uit de 16e eeuw is een van de vijf oorspronkelijke poorten in een stenen verdedigingsmuur rond de stad. Boven de poort is een kapel. 
Verzilverde schilderij van Maria met geneeskracht en daarom een bedevaartsoord.
Vilnius wordt wel de stad van de 100 kerken genoemd. In de Sovjettijd werden veel kerken gebruikt als opslagruimte, sporthal of atheïstisch museum, al weet ik niet wat ik me bij het laatste moet voorstellen.
Deze poort is de enige wat resteert van de middeleeuwse stadsmuren.
Basiliaanse poort.
Hotel.
We logeren in de hoofdstraat van Vilnius, de 2 km lange Gedimino prospektas straat in het Neringa hotel.  De straat is ingenomen door  de jaarmarkt, waardoor er weinig te zien valt van de majestueuze gebouwen.
Raadhuisplein, centrum van het openbare leven.
Na het avondeten van 20.00 tot 21.00 uur is er nog een avondwandeling van een dik uur om het eten te laten zakken en wat van Vilnius in de avond te beleven. Het is een levendig gebeuren. Vele straten met restaurants en bars geven de stad een levendige uitstraling.
Vilnius Airport --> Hotel: 7 km.
Hotel Neringa te Vilnius. De straat staat vol rommelkraampjes, en geen zicht op de voorkant.

1 opmerking:

  1. veel plezier in de Baltische staten, wij volgen de blog en gaan weer wat bijleren

    BeantwoordenVerwijderen