Litouwen

Litouwen

dinsdag 20 september 2016

Dag 5: Bezoek aan Riga.

Riga, het kloppend hart van het Balticum.
Riga in een bezoek van 1 dag. Het is een hoofdstad met lange drukke winkelstraten, voorbijflitsend verkeer en een moderne uitstraling. Het is een moderne metropool van bijna 650.000 inwoners en de belangrijkste stad van de 3 Baltische staten. De digitale technologie is hier sterk en overal aanwezig. Wi-fi overal beschikbaar in de stad en in restaurants, cafés, winkels.
Het Albert hotel. Nu is het een AC Hotel by Marriott. Onze (rode) bus wacht om te vertrekken.
Programma.
Er is een programma in 3 schuifjes uitgewerkt. In de voormiddag, de 2 aspecten van de stad: vooreerst het Art Nouveau district en vervolgens de historische oude stad. In de namiddag het nabij gelegen Etnografisch openluchtmuseum. We worden rondgeleid door een volgende gids, Edita Kozmenkova. Zij is freelance en wordt ingehuurd door de touroperator. Russische moeder en vader, maar met Letse nationaliteit, en uitstekende kennis van de Engelse taal.

Art Nouveau district.
Vertrokken om 9 uur voor een wandeling door het prestigieuze Jugendstil district met de gebouwen in de Art Nouveau stijl. Riga presenteert zich als de hoofdstad van de jugendstil. Deze bouwstijl, bekend als art nouveau, ontstond aan het eind van de 19de eeuw in België en Duitsland. Met deze stijl dient alles wat een functie heeft ook mooi zijn. De façades van de gebouwen zijn versierd met sierlijke bloemen, planten, dieren, draken, maskers en in een afwisselend kleurgebruik. Vele gebouwen zijn ontworpen door een zekere Eisenstein, en niet Einstein! Toch een 45 minuten rondgewandeld doorheen dit gedeelte van Riga.
Art nouveau - Jugendstil gebouwen.
Naar de historische oude stad.
Verder met de autobus naar de Daugava rivier. Riga is gebouwd aan de monding van de Daugava in de golf van Riga, de Baltische zee.
Nabij de rivier en de overdekte markt.
Overdekte markt.
Er wordt begonnen met een stop aan de overdekte markt. Dit is de grootste en modernste overdekte markt van Europa, bestaande uit 4 geweldig grote paviljoenen. Deze werden gebruikt als garage voor de Zeppelins. Er zijn afdelingen voor vlees, melkproducten, kruiden, groenten en vis.
Afdeling verse vis op de overdekte markt.
Oude stad.
De wandeling brengt ons via straatjes en steegjes langs de meest interessante gebouwen van Riga.

Dom van Riga.
Het is de grootste kerk in het Balticum, de toren is enorm, van overal herkenbaar en het aansluitende plein is het grootste van de stad.
Dom van Riga.
De Drie Broeders.
De oudste woonhuizen dateren uit de 15de eeuw. Er staan een 3-tal naast elkaar. Er stond een duo een liedje te spelen: De Vlaamse leeuw en het Loze vissertje. Voor wat centjes speelt men whatever.
De drie broeders: oude huisjes.
Katholieke kathedraal - Parlementsgebouw
De St James kathedraal even binnen en buiten bekeken. Niet te lang.  Hiernaast staat het parlementsgebouw, onze 16, maar zonder iets of iemand die er de wacht houd. Het lijkt een gebouw zoals alle anderen. Zo hoort een praatbarak te zijn.

Vrijheidsbeeld.
Een populaire ontmoetingsplaats is het 53 meter hoge vrijheidsplein op de grens tussen het oude en het nieuwe centrum. Het is tevens verkeersvrij. We zijn er op de middag en het moment van de aflossing van de wacht. Niet zo gigantisch spectaculair maar toch mooi om het op een zonnige dag te bekijken.
Vrijheidsmonument met op top 3 sterren, voor de 3 historische provincies.
De vrouwelijke figuur boven op de zuil wordt 'Milda' genoemd. Dit naar het de vrouw die model stond voor het beeld. Zij heft de drie sterren naar de hemel.
Aflossing van de wacht aan het vrijheidsmonument.
Deze twee mogen gaan rusten.
Voila, de 2 wachters aan het monument, en ik op de foto.
Bremer stadmuzikanten.
Een populaire plaats is daar waar het beeld staat van de Bremer stadmuzikanten. Men moet iets doen in de aard van over de snuiten wrijven, er een aantal keren ronddraaien en een wens doen die dan toch niet zal uitkomen. Mijn wensen: de lotto winnen, vijftig jaren jonger worden en terroristen naar Mars sturen.
Beeld van de Bremer stads muzikanten.
Benieuwd of onze wensen zullen uitkomen.
De kat zijn/haar kont.
Boven op een opvallend geel huis staat op de toren een zwarte kat. Deze werden er door een rijke koopman op geplaatst. Het achterste was gericht naar het tegenoverliggende gebouw, de Grote Gilde. Het geval wilde dat zij hem het lidmaatschap hadden geweigerd. Op zoek naar wraak liet hij een beeld van zijn kat maken en plaatste deze op het dak. Er kwam een rechtszaak van over de kwestie of de kat in deze niet zo elegante positie mocht blijven staan.
Huis met de kat zijn/haar kont.
Operagebouw.
Even het operagebouw van ver bekeken. 
Opera gebouw.
St Pieters kerk.
Dit bakstenen gebouw heeft een hoogte van 122 meter en is van bijna overal te zien. In 1941 is de toren ingestort onder Duits mortiervuur, uitgerekend op de feestdag van Sint Pieter, o ironie.
Sint Pieters kerk.
Raadhuisplein en het Huis van de Zwarthoofden.
Centraal in Riga heeft men de grote markt, of het Raadhuisplein en een huis van de bende van de zwarthoofden. Wel staat er ook een beeld van Roland. Deze kerel heeft ergens in Roncevalles tegen de Moren gestreden. Hier tegen het leger van de Saksen.
Huis van de Zwarthoofden.
Grote markt, met St Pieterskerk, huis van de Zwarthoofden en het beeld van Roland.
Op het Raadhuisplein.
Middagmaal.
Rondlopen zonder iets te eten of te drinken, kan niet. Op het Raadhuisplein in een Lets restaurant gegeten.
In dit restaurant gegeten. Het restaurant werkt uitsluitend voor groepen.
Ethnographic openluchtmuseum.
Een 20 km buiten Riga wordt er in een soort Bokrijk het plattelandsleven getoond. Er zijn boerderijcomplexen, windmolen, houten kerk, stallen en andere oude gebouwen te zien.
Op de plank bonken, signaal om te komen eten.
Landelijke luxueuze boerderij. De daken zijn zeer schuin voor de sneeuwval.
Madammeke probeert iets te verkopen tegen de stoute geesten.
Orthodokse kerk.
Aan alles komt een einde, zo ook aan dit eendaagse bezoek aan een historische stad, nu bij Europa. Toch even naar de orthodoxe kerk te Riga gestapt voor de laatste ontbrekende foto's. Er is een kerkbewaker, zoiets als een 'suisse' in de vorige eeuw bij ons thuis. Iemand was zo vermetel geweest om een foto te nemen. Dat heeft toch veel discussie en € 5 gekost. Anders: "delete" was het bevel.
Orthodokse kerk.

1 opmerking: